Kejayaanmu Kebanggaan Kami.

Posted by Mutiara Mushroom | 2:09 PM | 7 comments »


Berhenti kerja, usahakan cendawan tiram kelabu
Oleh ANI AWANG


Nor Ariff Mat Nasid menunjukkan benih cendawan tiram kelabu di Tunas Alam Agrotech, Titi Gantung, Bota Kiri, Perak, semalam.


BOTA 7 Nov. - Menyedari bidang pertanian mendatangkan pulangan yang lumayan, seorang pemuda, Nor Ariff Mat Nasid, 28, nekad berhenti kerja di sebuah kilang kereta kerana mahu menceburi tanaman cendawan tiram kelabu di Parit 11, Titi Gantung, dekat sini.

Beliau yang menceburi perusahaan itu bersama-sama dengan abangnya, Nor Azman telah memajukan perusahaan tersebut sejak dua tahun lalu.

"Saya sanggup berhenti kerja di kilang membuat kereta di Rawang kerana mendapati tanaman cendawan yang diusahakan di rumah mempunyai potensi di pasaran.

"Saya dan abang memajukan tanaman cendawan ini kerana tidak ada pengusaha lain yang memajukan perusahaan ini di sini secara besar-besaran," katanya ketika ditemui pada pameran sempena Hari Ladang anjuran Jabatan Pertanian Daerah Perak Tengah di Titi Gantung dekat sini hari ini.

Beliau yang mendapat bimbingan daripada usahawan yang berjaya mengenai tanaman cendawan ini mengusahakan tanaman itu walaupun tidak mempunyai sebarang peralatan moden dan canggih.

''Saya dan abang melaburkan modal permulaan sebanyak RM10,000 untuk membina sebuah rumah bagi menempatkan tanaman yang semakin digemari ramai itu.

"Tanaman ini menggunakan bahan-bahan yang mudah diperoleh seperti kulit gandum, dedak padi, kapur dan habuk kayu untuk dijadikan tempat pembiakan cendawan ini," katanya.
Hasilnya, kata Nor Ariff, perusahaannya kini mempunyai 40,000 beg cendawan yang sedia untuk dituai pada bila-bila masa.

"Walaupun perusahaan ini dibuat di kawasan rumah tetapi saya berpuas hati kerana kualiti cendawan yang dihasilkan setanding dengan cendawan yang diusahakan oleh pengusaha lain," katanya.

Nor Ariff berkata, cendawan tiram kelabu ini mempunyai rasa yang enak apabila di makan kerana penanamannya tidak menggunakan bahan-bahan kimia.

Menurut beliau, penanaman cendawan ini mampu mengeluarkan hasil dalam tempoh dua bulan.
Katanya, hasil cendawan ini boleh dituai dalam tempoh di antara tujuh hingga sembilan bulan bagi setiap beg plastik yang diusahakan itu.

''Setiap cendawan yang dikutip itu dipasarkan di sekitar Titi Gantung dan Seri Iskandar dengan harga di antara RM8 hingga RM10 bagi setiap sekilogram," katanya.

Nor Ariff bercadang untuk membesarkan perusahaannya pada masa depan dengan harapan tanaman ini boleh dipasarkan di beberapa kawasan lain kerana permintaan yang meningkat dari semasa ke semasa.

Katanya, sesiapa yang berminat mengikuti kursus mengenai penanaman cendawan boleh menghubungi beliau di Lot 262, Parit 11, Titi Gantung, Bota Kiri, Perak.
sumber: Utusan Malaysia

7 comments

 1. aqbal // July 31, 2013 at 7:43 AM  

  salam otai..
  saya sgt2 berminat dgn cendawan ni..
  bila kursus terbaru akan diadakan?
  lg 1, nak tanya otai cikit nie..cendawan boleh ditanam didalam bangunan rumah kedai x?

 2. AFIQ AZIZI // October 30, 2013 at 2:40 PM  

  Salam.sy dr ipoh berminat dgn kursus cendawan..jika ada ape2 info harap info kpd sy

  0134439817
  apiqputra@yahoo.com


 3. Unknown // August 17, 2014 at 7:54 PM  

  salam otai
  saya juga berminat
  macamana cara nya yer

  r_romzie69@yahoo.com

 4. Unknown // November 30, 2015 at 5:57 PM  

  Saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang perusaha tiram.
  Harap otai dpt membantu sy..

  0195706077
  maksimusrimba@gmail.com

 5. Unknown // May 16, 2016 at 5:17 AM  

  Me too, i would love to know about this product =)

  Call me : 0186660604

 6. Unknown // May 16, 2016 at 5:17 AM  

  Me too, i would love to know about this product =)

  Call me : 0186660604

 7. Unknown // June 28, 2018 at 12:42 AM  

  I pun berminat nak mengusahaan penanaman mushroom