Kejayaanmu Kebanggaan Kami.

Posted by Mutiara Mushroom | 2:09 PM | 6 comments »


Berhenti kerja, usahakan cendawan tiram kelabu
Oleh ANI AWANG


Nor Ariff Mat Nasid menunjukkan benih cendawan tiram kelabu di Tunas Alam Agrotech, Titi Gantung, Bota Kiri, Perak, semalam.


BOTA 7 Nov. - Menyedari bidang pertanian mendatangkan pulangan yang lumayan, seorang pemuda, Nor Ariff Mat Nasid, 28, nekad berhenti kerja di sebuah kilang kereta kerana mahu menceburi tanaman cendawan tiram kelabu di Parit 11, Titi Gantung, dekat sini.

Beliau yang menceburi perusahaan itu bersama-sama dengan abangnya, Nor Azman telah memajukan perusahaan tersebut sejak dua tahun lalu.

"Saya sanggup berhenti kerja di kilang membuat kereta di Rawang kerana mendapati tanaman cendawan yang diusahakan di rumah mempunyai potensi di pasaran.

"Saya dan abang memajukan tanaman cendawan ini kerana tidak ada pengusaha lain yang memajukan perusahaan ini di sini secara besar-besaran," katanya ketika ditemui pada pameran sempena Hari Ladang anjuran Jabatan Pertanian Daerah Perak Tengah di Titi Gantung dekat sini hari ini.

Beliau yang mendapat bimbingan daripada usahawan yang berjaya mengenai tanaman cendawan ini mengusahakan tanaman itu walaupun tidak mempunyai sebarang peralatan moden dan canggih.

''Saya dan abang melaburkan modal permulaan sebanyak RM10,000 untuk membina sebuah rumah bagi menempatkan tanaman yang semakin digemari ramai itu.

"Tanaman ini menggunakan bahan-bahan yang mudah diperoleh seperti kulit gandum, dedak padi, kapur dan habuk kayu untuk dijadikan tempat pembiakan cendawan ini," katanya.
Hasilnya, kata Nor Ariff, perusahaannya kini mempunyai 40,000 beg cendawan yang sedia untuk dituai pada bila-bila masa.

"Walaupun perusahaan ini dibuat di kawasan rumah tetapi saya berpuas hati kerana kualiti cendawan yang dihasilkan setanding dengan cendawan yang diusahakan oleh pengusaha lain," katanya.

Nor Ariff berkata, cendawan tiram kelabu ini mempunyai rasa yang enak apabila di makan kerana penanamannya tidak menggunakan bahan-bahan kimia.

Menurut beliau, penanaman cendawan ini mampu mengeluarkan hasil dalam tempoh dua bulan.
Katanya, hasil cendawan ini boleh dituai dalam tempoh di antara tujuh hingga sembilan bulan bagi setiap beg plastik yang diusahakan itu.

''Setiap cendawan yang dikutip itu dipasarkan di sekitar Titi Gantung dan Seri Iskandar dengan harga di antara RM8 hingga RM10 bagi setiap sekilogram," katanya.

Nor Ariff bercadang untuk membesarkan perusahaannya pada masa depan dengan harapan tanaman ini boleh dipasarkan di beberapa kawasan lain kerana permintaan yang meningkat dari semasa ke semasa.

Katanya, sesiapa yang berminat mengikuti kursus mengenai penanaman cendawan boleh menghubungi beliau di Lot 262, Parit 11, Titi Gantung, Bota Kiri, Perak.
sumber: Utusan Malaysia

Aktiviti baru...

Posted by Mutiara Mushroom | 5:02 AM | 3 comments »



Salam.... mungkin ramai yg dah kenal tgk gamba kat sebelah atas tu, betol laa tu gambar ikan ketutu heheh.... kebelakangan nie sibuk siket dgn new farm setup (bukan saya punya tapi customer punya hehe...). Pasal ikan ketutu tu pulak baru nak try disamping projek cendawan. Tak salah rasanya mempelbagaikan operasi kita yg boleh mendatangkan hasil :)

Jadi ikan nie takda laa susah sgt nak bela (bila dah tahu setting dia), suka tmpt2 gelap mcm cendawan jugak hahaha..... dan yg paling pentingnya ikan nie tinggi harganya kerana kurang dipasaran disamping permintaaan yg tinggi utk ikan2 dewasa. Cuba laa fikirkan hrga ikan nie boleh mencecah rm50-rm80/kg dah masa2 tertentu melambung smpai rm90-rm120 hehehe...
Sapa nak try bela ikan nie kena laa blaja dulu kursus ke apa ker mintak nosihat Jbtn Perikanan ker tentang {{{{ kualiti air}}} pasal ikan nie ONLY akan stabil bila kualiti air CANTIK :)) dan lagi projek ikan jenis nie boleh dptkan loan dari agro bank, mara, tekun (sama jugak mcm dlm bidang cendawan)..... (boleh rasa beza layanan org2 Jabatan Perikanan dgn jbtn yg uruskn bhagian cendawan nie... sapa yg boleh dtg padang n sapa yg boleh tuding2 jari jer hahahah...)

Sapa nak order anak benih ikan nie boleh inform saya, stock terhad dan dlm kawasan jajahan taklukan negeri perak nie mmg takda masalah nak order byk mana pun bagitahu dulu.
Harga anak ikan:
3-4" = rm3.50
4-6" =rm4.50



p/s: mana yg jadi re-seller ke apa ker boleh email/sms/contact sya click dkt "contact" tu. semoga berjaya dlm bidang2 masing2 ;))

Projek Lepas Raya...

Posted by Mutiara Mushroom | 8:43 AM | 0 comments »

Salam semua.... lama dah tak update blog nie hehe.. kerja-kerja yg banyak diluar membataskan penggunaan internet buat seketika.. jika bulan puasa byk aktiviti-aktiviti membuat beg-beg media terbatas sekarang nie dah boleh mula semua balik. Lebih kurang 2-3 bulan rumput-rumput dikawasan farm terbiar, so faham-faham jer laa mahu sampai ke paras dada dah rumput-rumput tu hahaha.... so pagi tadi beli mesin rumput, harga pun boleh tahan buatan germany ada yg lagi satu berkenan buatan mitsubisi nama pun best harga dia lagi-lagi laaaa best hehehe.. so untuk praktikal beli yg harga berpatutan je.

1st time guna mesin rumput nie hahaha.. mmg tak pernah mesin rumput pun heheh... boleh tahan laa kepada anda yg takpernah cuba guna mesin rumput tu cuba jer jgn takut :) Alhamdulillah takda kemalangan semasa menggunakan mesin rumput nie dan Alhamdulillah kawasan farm dan terang balik, itu yang penting pun. Boleh start balik buat beg-beg cendawan lepas nie heheh... terima kasih byk2 kepada Abg Man (Tunas Alam) dalam kemurahan hati beliau, semoga boss sekeluarga dimurahkan rezeki :)

Selamat Hari Raya Aidilfitri.....

Posted by Mutiara Mushroom | 8:32 AM | 0 comments »


Kami di Mutiara Muhroom ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir & Batin... Dengan Ingatan Tulus Ikhlas kepada semua pengunjuk lamat blog kami, kepada pengusaha-pengusaha lain yang banyak memberi sokongan dan galakkan kepada kami, kepada keluarga dan kepada anda semua yang beragama Islam... Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Penghantaran Bongkah ke Cameron Highland

Posted by Mutiara Mushroom | 12:33 PM | 3 comments »

Alhamdulillah pada minggu lepas telah selesai penghantaran bongkah ke Cameron Highland, terima kasih byk2 diucapkan kepada tauke Tan kerana memberi kepercayaan sepenuhnya kepada pihak kami dlm melaksanakan tugas2 yg diberi. Ini adalah hasil cendawan kami yg telah keluar dari farm tauke Tan di Cameron Highland, jadi kepada bakal2 pembeli dan juga kepada tauke2 cendawan yg telah berkerjasama dgn pihak kami, ini lah contoh hasil bongkah cendawan daripada mutiara mushroom. Menurut beliau purata berat cendawan yg keluar adalah 100g/beg dan yg paling berat 150g.



(click gambar utk gambar lebih jelas)

Lawatan dari MARDI.

Posted by Mutiara Mushroom | 10:09 AM | 0 comments »


Pada 13/08/08 yang lalu pihak MARDI telah sudi datang ke tapak projek cendawan kami untuk projek bersepadu dan juga memberi sedikit tunjuk ajar untuk memantapkan lagi projek cendawan kami.

Diantara tips yang hendak saya kongsikan bersama ialah:
  • membuang tunggul-tunggul kayu reput dan sebagainya dipersekitaran rumah cendawan

  • kawasan persekitaran rumah cendawan hendaklah bersih dan teratur.

  • buang rumput-rumput kering dipersekitaran rumah cendawan

diharap tips yang diberikan oleh warga Mardi dpt dikongsi bersama dgn pengusaha-pengusaha/ bakal-bakal pengusaha yang lain.

The latest from Blogger Buzz!!

Posted by Mutiara Mushroom | 8:30 AM | 0 comments »


Salam semua... lama dah nak update blog nie tapi bila nak login jer ambik masa berminit-minit lepas tu hang pulak bila dah dpt masuk.. so ceritanye harini alhamdulillah dpt post update progres mutiara mushroom dan yang saya terkejut sgt bila login dlm blog dekat 'dashboard' tu ada nampak word mcm malaysia.. so check balik kot-kot ada apa masalah rupanya sungguh membanggakan.. 'dunia blog' mengiktiraf kita dan sudah boleh menggunakan Bahasa Melayu.. diharap industri kita juga akan diiktiraf pada masa-masa hadapan, Insya'Allah :)